Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Banebrydende forskning fra Grønland kan give svar om fedme og diabetes på verdensplan

Nogle mennesker er født med en genvariant, der giver markant øget risiko for fedme samt for diabetes. Det viser banebrydende resultater fra en befolkningsundersøgelse i Grønland, hvor forskere fra Statens Institut for Folkesundhed har ydet et afgørende bidrag.

Det er velkendt, at både arvelighed og miljø spiller en rolle, for at nogen udvikler overvægt og fedme - men hvor meget, arveligheden spiller ind, er endnu ikke fuldt afdækket.

 

Derfor er det en vigtig brik i opklaringen, at forskere blandt andet fra Statens Institut for Folkesundhed nu har fundet en genetisk variant, der øger risikoen for diabetes og markant for fedme. Genvarianten er fundet hos den grønlandske befolkning, men findes globalt.

 

"Den nye genvariant har en effekt, som er meget større og mere udtalt, end noget vi har set før. Personer, der har varianten fra begge forældre, vejer gennemsnitligt 15 kilo mere end de personer, der ikke har genvarianten. Livvidden er hele 17 cm større. Der er også en forhøjet risiko for diabetes hos personer med to kopier af genvarianten - en risiko som ikke kun er forklaret med overvægt," siger Marit Eika Jørgensen, der både er professor på Statens Institut for Folkesundhed og Grønlands Universitet samt professor og overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen.

 

Genetisk tilfældighed  

 

Marit Eika Jørgensen har forsket i fedme, diabetes og genetik i Grønland i mange år og står bag undersøgelserne sammen med kolleger fra Statens Institut for Folkesundhed og forskere fra Københavns Universitet, Steno Diabetes Center Copenhagen og Grønlands Universitet.

 

Genvarianten er ved en genetisk tilfældighed mest almindelig i Grønland, hvor befolkningen samtidig er relativ lille og homogen. Derfor har det netop været muligt at finde genvarianten i tilstrækkeligt antal til at påvise en effekt, der rækker ud over Grønlang og gør sig gældende på verdensplan.

 

Resultaterne bidrager med banebrydende ny viden og er netop offentliggjort i det ansete tidsskrift Nature Genetics.

 

Adgang til motion og sund kost er afgørende


Genvarianten har blandt andet har betydning for regulering af appetitten, og fundet kan bidrage med ny viden om årsagerne til fedme og diabetes og føre til udvikling af nye lægemidler. I sig selv giver genvarianten dog ikke forklaring på den stigning i overvægt og fedme, der generelt er sket i Grønland i løbet af de sidste 20 år.

 

"Det vil altid være en livsstil med for meget og for usund kost samt for lidt motion, der er afgørende for overvægt. Men vores resultater dokumenterer, at nogle mennesker har større medfødt risiko for fedme end andre," forklarer Marit Eika Jørgensen og fortsætter:

 

"Resultatet bekræfter de sidste årtiers fedmeforskning, som viser, at overvægt og fedme først og fremmest styres af hjernens appetitcenter og kun i begrænset omfang undertrykkes med viljens kraft. Er man derfor arveligt disponeret for overvægt, kan det være yderst krævende at gå ned i vægt. For den enkelte person er det derfor helt afgørende med støtte og adgang til motion samt sund og mættende kost."

 
Redigeret: 09.01.18